Waarom moeilijk doen als het samen kan.

Zelfzorg

Goed voor jezelf zorgen is heel belangrijk voor zorgprofessionals. Er staan weer nieuwe blogs om je te inspireren: klik hier.

Accreditatie scholing oncologische gynaecologische verpleegkunde

Trots zijn wij op de accreditatie die wij kregen voor onze op maat gemaakte opleiding voor verpleegkundigen gynaecologische oncologie. De scholing gaat over het spreken over seksualiteit met patiënten en hun partners en beslaat 4 dagdelen. De opleiding gaat vanaf september starten.

Zorgbeurs 2017

Op 14, 15 en 16 maart is de Zorgtotaal beurs in Utrecht, in de Jaarbeurs. Op 14 maart verzorgt het NZCO voor het Gouden Oor voor de Zorg een workshop over luisteren. Je bent van harte welkom dit bij te wonen! Schrijf je in op de site voor Gouden luisterpraktijk van 14.30-15.00 in het Gastvrijheid theater (hal 9).

Persoonsgerichte zorg

Waar let de Inspectie voor de Gezondheidzorg op als ze in de huiskamer van jouw zorgcentrum komen observeren? In het Tijdschrift voor Verzorgenden lees je er over in het artikel over Persoonsgerichte zorg. 

Nieuwjaarswens 2017

Trainingen, dialogen en schilderworkshops

Na de zomervakantie zijn we weer van start gegaan met diverse communicatietrainingen, dialoogtafels en schilderworkshops voor zorgteams. 

Er staat weer een nieuw artikel op de site over vakbonden voor verzorgenden

Spreken op symposium over FCC

Op 10 november spreekt Irene Muller-Schoof namens het NZCO op een symposium van het Ronald McDonald Kinderfonds 2016 in Amersfoort. Het symposium gaat over Family Centered Care. De presentatie van Irene gaat over "FCC, wat betekent dat voor mij als zorgprofessional?" Zie meer op de site: http://kinderfondssymposium.nl.

Nieuwe mogelijkheden in 2016

Het NZCO helpt bij verandertrajecten en zet daarbij diverse methodieken in, zoals o.a. Deep Democracy, Appreciative Inquiry of dialoogtafels. Ook geven we creatieve schildersessies aan teams, om te kijken naar wat er in de groep leeft. 

Islamitische rouwrituelen

Er staat weer een nieuw artikel op de site, dit keer over islamitische rouwrituelen met 8 nuttige tips voor verzorgenden die met islamitische cliënten werken. 

Kinderfonds Symposium ďFamily Centered Care"

Noteer 10 november 2016 alvast in je agenda voor de tweede editie van het Kinderfonds symposium 'Family Centered Care (FCC), hoe pas je dat toe?' Het zal in Regardz Meeting Center Eenhoorn te Amersfoort plaatsvinden. Irene Muller van het NZCO spreekt daar over 'wat FCC voor jou als zorgverlener kan betekenen'.

Voor het hele programma zie: kinderfondssymposium.nl 

Nieuwe artikelen

Dialoog Mij een zorg

Op 11 november de Dag van de Dialoog faciliteerde het NZCO een dialoogtafel in Rotterdam. Het onderwerp was "Mij een zorg'. Wat is jou een zorg? Hoe zou het anders kunnen? Waar droom je van? Hoe ga je morgen een eerste stap in de richting van je droom zetten?

De dialoog is een mooie gespreksvorm om elkaar te ontmoeten, om samen goede gesprekken te houden om elkaar beter te begrijpen.  

Vanzelfsprekende zorg

Hoe kun je complementaire zorg inpassen in je dagelijkse werk als verzorgende? Op de site kun je hier weer een nieuw artikel lezen over vanzelfsprekende zorg. 

Luisteren en de Gouden Oor Award Zorg

Luisteren in de zorg is zo belangrijk. Het lijkt zo makkelijk... De Gouden Oor Award voor de zorg zoekt naar sprekende voorbeelden van organisaties die besloten hebben goed naar hun cliënten en naasten te luisteren. Is jouw organisatie een goed voorbeeld voor anderen? Geef je hier op voor 1 september en win de Gouden Oor Award Zorg 2015.

Zomertijd

Tijd om te lezen in de zomervakantie? Lees de nieuwe artikelen uit het Tijdschrift voor Verzorgenden over samenwerken met mantelzorgers en pijnbestrijding bij mensen met dementie. Mooie zomer!

Humor in de zorg

Kun je humor gebruiken om contact te maken met jonge mensen met dementie? Ja hoor, verzorgende Kelly Vermeulen vertelt over haar bevindingen.

Manifest intimiteit en seksualiteit ouderen

Ook ouderen behoeven intimiteit en seksualiteit. Check het RutgersWPF manifest hierover, mede ondertekend door het NZCO.

Chronisch ziek

Een verzorgende met een chronische aandoening, hoe ga je daar mee om? Kijk hier voor het artikel in TvV 2015-3.

Inspiratie voor lesgeven over huiselijk geweld, kindermishandeling en seksuele gezondheid binnen MBO en HBO.

Het NZCO coördineert in regio Rotterdam op 10 maart een expertbijeenkomst voor docenten over het thema huiselijk geweld, kindermishandeling en seksuele gezondheid binnen MBO en HBO. Docenten, werkbegeleiders en ervaringsdeskundigen zijn van harte welkom. Aanmelden kan via: seksuelevorming/meet-the-expert.

Lichtjes in de ogen van je cliŽnt

De balans van ontvangen en geven slaat voor zorgbehoeftige ouderen door naar ontvangen. Dat eenrichtingsverkeer is jammer, want ouderen hebben nog genoeg te geven. Ze verlangen ernaar om van betekenis te zijn. Margriet Sprong deed hier onderzoek naar. Met haar collega’s geeft ze praktische handvatten om tweerichtingsverkeer op gang te brengen. Klik hier voor het nieuwe artikel in het Tijdschrift voor Verzorgenden.

Mannenhanden aan het bed

Interessant onderzoek naar de invloed van mannen in zorgteam als ouderenzorg en revalidatie,klik hier.

Kerstgroet

Wij danken iedereen voor een mooi en leerzaam 2014.

Een wijs en zorgzaam 2015! 

 

 

Licht is van belang!

Licht is voor ouderen met dementie heel belangrijk, lees het onderzoek hier, een artikel in het Tijdschrift van Verzorgenden. Om diverse redenen is het belangrijk hier aandacht voor te hebben. Zeker in deze donkere dagen! 

Levensvragen en ouderen, artikel

Waarom is het belangrijk om aandacht te schenken aan levensvragen bij ouderen? Lees het hier.

Gouden Oor Award Zorg 2014

De projectgroep Family Centered Intensive Care en Stichting Amstelrade hebben elk een Gouden Oor Award ontvangen voor de manier waarop ze luisteren naar de patiënt c.q. cliënt een plek hebben gegeven in de zorg. Het is voor het eerst dat deze prijs voor luisterende organisaties in de zorg wordt toegekend. Lees hier verder.

Gouden Oor Award Zorg

Op 30 en 31 oktober vindt in Nijmegen de eerste Europese Luister Conferentie plaats, met als thema: Transforming Healthcare through the power of listening. Luisteren naar patiënt, cliënt, de naasten, maar ook naar collega's is zo belangrijk voor goede zorg. Om 16.00 uur wordt voor het eerst de Gouden Oor Award Zorg uitgereikt. Wij zijn erbij aan wezig. Er zijn nog plaatsen beschikbaar: www.elahc.com.

Nieuw leesmateriaal

Er staan weer vier nieuwe artikelen klaar, eerder verschenen in het Tijdschrift voor Verzorgenden. 

De onderwerpen: wie beslist er over het levenseinde, impressie congres grip op onbegrepen gedrag bij dementie, hoe miMakker Zwiep omgaat met ouderen met dementie en over belevingstuinen

E-learning over omgaan met mensen met dementie

Het Trimbos-instituut heeft een nieuwe e-learning over omgaan met mensen met dementie voor helpenden en verzorgenden. Daar schreven wij van het NZCO aan mee. Klik hier om er meer over te leren.

Schaamte

Er staat een nieuwe blogpost online over schaamte. Zeker de moeite van het lezen waard!

Video seksualiteit

Oprichter Irene Muller-Schoof is te zien in een filmpje over seksualiteit dat Rutgers WPF gemaakt heeft in samenwerking met het Nationaal Zorg College. Een echte aanrader! Klik hier voor het filmpje.

Nieuwe cursus

Het Nationaal Zorg College biedt vanaf nu een nieuwe cursus aan: Kort & Bondig schrijven. Hierin leer je hoe je in je geschreven communicatie je boodschap beter over kunt brengen. Meer informatie vind je hier.

Nieuws artikel TvV

Er staat een nieuw artikel online dat het Nationaal Zorg College schreef voor het Tijdschrift voor Verzorgenden. In het artikel Sterven in een bed vol liefde staat de kwaliteit van leven rondom het einde van een leven centraal.

Verdieping

Wil je je verdiepen in je vakgebied? Er staan nieuwe artikelen onder het kopje artikelen. Veel leesplezier!

Nieuwe Brochure

Het Nationaal Zorg College heeft een prachtige nieuwe brochure. Hierin beschrijven we wat we in het verleden gedaan hebben en wat we voor jou kunnen betekenen in de toekomst.